torstai 18. elokuuta 2011

MUN KOTI: STRAUMSBUKTA, TROMSØ

Mun nykyinen koti seuraavien kymmenen kuukauden aikana sijaitsee siis Pohjois Norjassa Tromssassa eli ton oranssin alueen yläosassa tuolla missä lukee Tromsö, norjalaisittain kirjoitettuna TROMSØ josta voinkin jo heti mainita, että täällä Norjassa käytetään meidän ä:n tilalla tätä Æ ja ö:n tilalla tätä Ø.
Tromssa on Norjan seitsemänneksi suurin kaupunki ja täällä on asukkaita jopa vähän alle 70 000. Vaikka me ollaankin täällä tosi pohjoisessa napapiirin pohjoispuolella lämpötila ei koskaan ( vaikka toisin luulisi) mene alle -18 asteen merellä virtaavan Golf-virran vuoksi, tosin talvella tosi kovan tuulen takia saattaa tuntua ihan älyttömän kylmälta! Onneksi sitä ollaan suomalaista verta eli ei sitä pikku pakkasesta hätkähdä, enemmän extremeä on se, että talven tullessa täällä voi oikeasti nähdä porojen hengailevan etupihalla tai tosi hyvällä tuurilla valaiden uivan 100 metrin päässä kotitalosta.


Tromssan keskusta on aika pieni mutta tosi idyllinen! Paljon pikku kuppiloita ja herranen aika mitkä maisemat. Valitettavasti en kuitenkaan asu keskustassa tai oikeastaan edes lähellä sitä... Mun koulu on aivan Tromssan keskellä mutta joudun joka aamu tulemaan bussilla vajaa tunnin täältä Straumbuktasta joka on pieni laakso vuonojen keskellä. Täällä on kyllä koulu ja päiväkoti mutta omaa kauppaa tai edes kirkkoa ei täällä ole. Tromssaan tosin pääsee täältä niin helposti ja vielä helpommin autolla joten ongelmaa ei ole ja oikeestaan tavallaan on tosi kiva asua täällä luonnon helmassa jossa kukaan ei pääse häiritsemään, naapuritkin on kuin  samaa perhettä ja onhan tässä muitakin positiivisia juttuja kuten nää vuoret!! Harvalla on nimittäin laskettelu rinteitä talon ympärillä mihin tahansa ilmansuuntaan katsookin, laskettelu rinteellä en tarkota hissiä ja aurattua parkkia vaan korkeita tuntureita joissa paikalliset usein laskevat ja viettävät aikaa joko murtomaahiihtäen, lasketellen tai lumilautaillen. Täällä on norjalaisilla tosi yleistä, että ei mennä laskettelukeskukseen vaan otetaan reppu johon saa kamat kiinni ja kiivetään tunturille itse esimerkiksi lumikenkien avulla ja lasketaan alas päivän kipuamisen jälkeen. Joten ei muuta kun lunta odotellessa!
 SININEN TALO ON MUN TALO ! Ja molemmissa kuvissa näkyy tuolla vasemmassa yläviistossa valosaa tuolla tunturilla, siellä on joku laakso ja harmi etten saano paremmin kuvattua sitä mutta se oli uskomattoman ihanan näkönen kun siellä oli aurinkoista ja kaikkialla muualla pilvessä, vaan lumiläikät ja ja vihreä tunturin reuna olivat valossa, oijj oijj oijj!
SAUNA:
Kuva takapihalta: autotallin puolikas, keunut ja Anna

Hahahah mun päivän asu, täällä landella ei paljoa ulkonäköö oo tarvinnu panostaa, mukavat lenkkarit vaan päälle ja juoksuhousut jalkaan!Tänään olin lasten vahtina mun pikkuserkuille , toisin sanoen mun Norjan siskoille ( ja vielä mainitakseni jos joku ei tiennyt en ole täällä tuntemattomassa perheessä vaihdossa vaan mun äitin serkulla joka on mennyt Norjalaisen miehen kanssa naimisiin) . Teimme retken rannalle ja leikittiin koko päivä eläimillä, tosin nukahdin sohvalle kun vahdin Annan ja Ronjan ponileikkejä ja heräsin siihen kun Anna seisoo sakset  ja yksi poneista kädessä ´´Fanni voitko sä auttaa mua leikkaa tälle uuden kampauksen?``no enpä sen jälkeen enää nukkunut vaan vahdin ettei tytöt tehny lisää `ùusia kampuksia``poneilla haha.


2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

idyylinen maalaismaisema :)

Nooramaria kirjoitti...

Oih, mahtavat maisemat! Sul on kyllä ihan mukavat oltavat ;) ja niin, äitiltä terveisiä, näytin sille tän postauksen ja se rakastu näihin kuviin ja sanot, että sulle tulee kyl mahtava vuosi! =) munki blogi alkaa koht varmaa valmistuu nii sitä ootellessa... MUTTA OLET RAKAS JA NAUTI KAIKESTA! <3