maanantai 4. maaliskuuta 2013

JOHN ROCHA- A DESIGNER WHO'S NEVER GONE WITH IDEAS

I met the designer John Rocha at the Fashion week in London and I wrote this text as one of my assignments for my school. Unfortunately it's in finnish so it's only for my finnish followers... Well anyway, he's work is just great and the use of materials is amazing! Read more about him and his latest collection at http://www.style.com/fashionshows/review/F2013RTW-JROCHA! Specially the way he gets inspiration from nature in very admirable. Here we go.


Suunnittelija, jolta ei koskaan lopu ideat

Tutustuin John Rochaan, hongkongilaissyntyiseen mutta Irlannissa asuvaan suunnittelijaan pari viikkoa sitten Lontoon muotiviikoilla. Minun on myönnettävä huono tietämykseni muotimaailman suurista nimistä ja vielä kehnompi niistä vähän tuntemattomammista. Meillä oli muutama kutsu alku viikon näytöksiin, mukaan lukien tämä persoonallinen lahjakkuus John Rocha. Jo aivan ensimmäiseksi suunnittelijan ulkonäkö on niin hauska, että se herättää mielenkiintoa hänen taustaansa kohtaan. Pitkä harmaa tukka, roteva lyhyt vartalo sekä veikeä hymy kasvoilla, uskallan jopa väittää hänen muistuttavan pientä nokkelaa intiaania, nokkeline ideoineen.

Alun perin Rocha muutti Hongkongista opiskelu paikan perässä Croydon School of Arts:iin, Lontooseen  ja sieltä valmistuttuaan muutti Irlantiin. Vielä Lontoossa opiskellessaan hän käytti lopputyössään irlantilaista pellavaa ja ihastui materiaaliin niin paljon, että lähti käymään itse maassa. Tämä kertookin hänen kiinnostuksestaan eri materiaaleihin kulttuurien kautta.

Tämä kalasteleva 59 vuotias herrasmies kertoi helmikuun alussa The Times:ille, että vuorovaikutus eri kulttuurien välillä onkin hänen mielestään todella kiehtovaa ja hän haluaa tuoda sitä esille töissään. Rocha on kiinnostunut eri materiaalien käytöstä uusilla kokeilevilla tavoilla. Esimerkiksi jokaisella vaatteella jokin vippaskonsti, erikoinen materiaali tai tarina takanaan, joka tekee siitä ainutlaatuisen ja haluttavan. Asiakas kokee, että tämän tuotteen takana on pitkä historia, tarina, paljon pohdintaa ja loppuen lopuksi myös ne laadukkaat materiaalit.

Rochan vaatteet ovat ajattomia ja suunnattu kaiken ikäisille miehille ja naisille jotka haluavat pukeutua näyttävästi ja olla trendikkäitä mutta ei liian yliampuvia asuillaan. Mallistoista löytyy aina niitä veikeitä luomuksia mutta myös joitain simppeleitä, joka naisen tai miehen asuja. Materiaaleja kuten silkki ja cashmere on käytetty oivaltavasti. Varsinkin syksyn 2013 mallistosta näkee suunnittelijan inspiroituneen luonnosta ja näytöksessä pääseekin aivan omaan satumetsään vaatteiden kautta. Itse hän kertoo muun muassa Style.comille suunnittelevansa vaatteita vanhanaikaisille naisille, tehdäkseen heistä nykypäivää.

John Rocha ei ole pelkkä vaatesuunnittelija vaan erikoistunut myös kristallilaseihin irlantilaiselle kristalliyritykselle nimeltä Waterford Crystal. Vuonna 2008 hän aloitti myös toisenlaisen projektin suunnittelun parissa työstämällä Dublinissa Morrison hotellin sekä Orion Buildingin sisustuksen Birminghamissa.

John Rocha on mielestäni henkilö, josta monen meidän tulisi ottaa mallia työskennellessämme jollakin luovalla alalla. Hän etsii inspiraatiota aivan kaikkialta ja kertoo pitävänsä silmät auki aivan kaikelle. Juuri tämä moniuloitteisuus muodin ympärillä on kiehtovaa. Hänen elämänsä ei pyöri vain vaatteiden ja luurangon laihien mallien ympärillä vaan Rochan suunnittelemat vaatteet ovat vain yksi taiteen suuntaus muiden töiden joukossa. Kaikki nämä eri taiteen suuntaukset tukevat toisiaan.

Kuva minusta ja John Rochasta Lontoon aw13 muotiviikoilla. Kuvassa näkyy hyvin hänen veikeä olemuksensa, joka tavallaan on jo muotoutunut yhdeksi hänen tavaramerkeistään. Kuvaushetkellä juuri ennen kun otin hänen kanssa yhteiskuvan, suunnittelijalla oli keskustelu britti-miehen kanssa Irlannin parhaista kalastuspaikoista. Mies oli tuiki tavallinen turisti Lontoossa ja eksynyt vaimonsa kanssa muotiviikkojen alueelle. Vaimo käski ottaa kuvan kuuluisasta suunnittelijasta ja niinpä he päätyivät keskustelemaan yhteisestä harrastuksesta täysin tuntematta toisiaan. Me liikutuimme keskustelusta ja se todella todistin John Rochan suhteesta luontoon ja hänelle sen todella olevan suuri inspiraation lähde.


Ei kommentteja: